fredag 15. oktober 2010

Programsnekkeren som verktøy

Jeg har i min tidligere undervisning av en svaksynt, fremmedspråklig elev anvendt Programsnekkeren i norskopplæringen. Kort fortalt er dette et programverktøy som går ut på at den som skal undervise ved hjelp av dette programmet, skreddersyr et opplegg for sin elev. Det vil si at læreren lager programmet selv.

Tro det eller ei, men dette har faktisk jeg gjort. Fikk en dags undervisning i programmet på Hjelpemiddelsentralen. Skrev da ned hvert lille ord instruktøren sa. Hvert tastetrykk ble også foreviget på mine notater. Derfor klarte jeg faktisk å lage et brukbart program til den svaksynte eleven.

Jeg laget et program som bestod av åtte like store ruter som dekket hele dataskjermen. Deretter fant jeg ulike bilder fra et "bildelager" som jeg satte inn. Ett bilde inn i hver rute. For eksempel en politibil i klare farger som jeg visste eleven kunne klare å se. Etter jeg hadde satt inn åtte bilder av ulike kjøretøy laget jeg tekst til bildene som stod skrevet nederst på skjermen, under bildene. I begynnelsen var teksten enkel sånn som;"Pek på politibilen". Denne teksten hørte eleven fordi det også er tale i programmet. Min elev som skulle lære norsk hovedsaklig muntlig hadde god nytte av dette. På samme tid hadde jeg teksten med fordi eleven skulle forstå at symbolene representerte det denne stemmen sa.

Eleven skulle nå trykke på det han trodde var politibil. Når han trykket på bildene som ikke var riktig, kom det ingen lyd. Når han da trykket på politibilen, hadde jeg skrevet følgende;"Dette er en politibil, fint!".

Etterhvert som eleven fikk større forståelse av språket kunne vi avansere bruken av talen. For eksempel;" Kan du se den hvite og blå politibilen?". Da eleven trykket på politibilen kunne han høre;"Ja, dette er politibilen. Den er blå og hvit. Den kan kjøre fort og den kan lage lyd. Du er flink!".

Dette programmet vil jeg anbefale til bruk ved norskopplæring av fremmedspråklige. Det er også et program man kan bruke ved opplæringen generelt på grunn av de mange valgmulighetene for opplegg programmet gir.


Litt informasjon om Programsnekkeren kan man finne her:

http://fuv.hivolda.no/prosjekt/fauskli/programvare.htm

3 kommentarer:

  1. Smart verktøy! Hørtes jo greit ut i bruk, og det er jo kjempe viktig for at det blir brukt. Hjelpemiddelsentralen kan hjelpe oss i vårt arbeid på mange måter, som jeg ikke tror alle er klar over..

    SvarSlett
  2. Godt å lese om vellykket bruk av pedagogisk programvare. Skolenettet/statped har interaktive opplæringsvideoer til programmet på http://www.skolenettet.no/moduler/templates/Module_Article.aspx?id=18373&epslanguage=NO

    SvarSlett
  3. Ja, og man får tilbud om opplæring i programmet også! Det synes jeg var veldig bra. Hadde ikke klart meg uten...

    Følte meg ganske "viktig" da jeg laget programmet...

    SvarSlett